Sport St Mary's

Your St Mary's Campus Improvements

News & Events

Visit the St Mary's Media Centre

Give Us Feedback

Members of the local community are welcome to write to the Vice-Chancellor, Francis Campbell, about general matters relating to St Mary's at vice-chancellor@smuc.ac.uk

Contact Us

To tell us about student behaviour, email comment@smuc.ac.uk or
call us on 020 8240 2330

The last several years have seen major capital investment at St Mary's, including new residential accommodation and classroom refurbishments, as well as upgrades to the i-learn Café and IT and Library Resources department.

Additionally, the Dol.che Vita coffee bar opened in 2006 and the £4million refectory and conference centre was completed in 2008.


Sports Centre

In October 2011, our £8.5 million sports facility project was completed, creating a single centre by linking the new facility to the existing games hall and original 1960s sports block, which was refurbished at the same time.

In addition to giving a huge boost to sport at the University it also facilitates the work of academic courses in sport, health and physical education, as well as enabling St Mary’s to do even more for the external community though a number of partnerships.


N Block Lecture Theatre

N block lecture theatre

The N Block Lecture Theatre opened in Spring 2010 and has a seating capacity of up to 110. It was the final phase of the Refectory project, which saw the former kitchen and stores being converted for teaching and office purposes.

As part of this project, new office space was created that underwent further modification to provide a much needed central location for the Registry Department.

The new suite provides office space as well as dedicated reception areas and separate interview room. The building also benefitted from the introduction of energy reduction to heating and improved thermal insulation. Lighting was also fitted with movement sensors to reduce waste and treated glazing used to reduce heat loss.

Externally, the suite has a disabled access ramp and canopy to offer protection during poor weather, as well as landscaping to the newly created courtyard.

The N Block conversion also features fifteen desk spaces in three open plan offices around the lecture theatre. The teaching space comprises a combination of fixed and retractable lecture hall seating enabling flexibility of use.


L Block

L Block was constructed in the 1950s and over the years, it suffered from problems with water ingress to the labs and office space as a result of leaks from the damaged and decaying flat roof. As part of the attention to 'backlog maintenance' a design was tendered to replace the roof with a new 'Permanite' two ply system, offering improved thermal insulation and UV protection.

In September 2010, works were completed that saw the removal of the old roof glasshouse bases and redundant equipment. A survey was carried out to look at the application of solar film to windows that will contribute to thermal efficiency in both winter and summer. Further investigation is also under way and consideration being given to boiler de-centralisation and replacement with localised energy efficient systems.


Lighting

Various improvements have been under way across the campus that have seen many of the older halogen lamps removed and replaced with low energy and more efficient lighting systems. Where new pathways have been created the lighting has now been extended to these areas.

Internal corridor and room lighting were also improved to incorporate movement detectors and low energy lighting units as part of the University's commitment to carbon reduction.


New Courtyard

As part of the roads and paths improvements programme, a project was undertaken in 2010 to create a pedestrian area in which students could meet or that could be used for smaller open air events.

The area includes a new compliant disabled ramp, additional ramp to assist with SU deliveries, raised planting areas, enhanced lighting and seating for students and a widened pathway giving dedicated pedestrian access to the SU re-decorations to adjacent areas.


Strawberry Hill House and the Waldegrave Suite

The Strawberry Hill Trust completed restoration works in late 2010 to restore Strawberry Hill House to its original design, and final landscaping work will continue into early 2013. The House is now fully open for tours.

Strawberry Hill House

The adjacent Waldegrave Suite also underwent redecoration, and we are currently renovating the stonework to the Waldegrave wing.


The Chapel Stonework

We have renovated the chapel window surrounds and decorative water outlets.


Teddington Lock

Floodlighting

In partnership and with significant funding from the Local Authority, the Teddington Lock all-weather pitch was replaced as part of a project that was to include the installation of floodlighting. Following submission to the internal University investment fund, Sport St Mary's was granted funds to progress this element of the project to completion. Following consultation and various meetings with designers and the Local Authority, full planning application was approved.


General Improvements

The pavilion building has been re-roofed and decorated and a localised heating system has been installed .


Changing Rooms

Following the roof renewal, we are now completing the second phase of repairs and decorations to these facilities.